Pentru a putea inlesni aceasta alegere, in acest articol vom vorbi despre diferentele majore pe care le intalnim intre SRL, SA, PFA, II.
Atunci cand vorbim de diferente intre aceste tipuri de societati ne vom referii atat la diferente din punct de vedere al raspunderii legislative cat si la diferente importante din punct de vedere fiscal.
In temeiul Legii societatilor nr 15/1990, articol 2, societatile cu personalitate juridica se pot constitui in una dintre urmatoarele forme: societate in nume colectiv, societate in comandita simpla, societate pe actiuni, societate in comandita pe actiuni, societate cu raspundere limitata.
Una dintre cele mai frecvente tipuri de societati este societatea cu raspundere limitata SRL. Trasaturile cele mai importante ale unui SRL sunt: numarul de actionari este de minim doi si maxim 50, capitalul social este impartit in parti sociale, societatea poate fi administrate de unul sau mai multi administrator, asociati sau neasociati, numiti prin actul constitutive, aportul de capital poate fi facut in numerar( bani depusi in contul societatii ) sau in natura (ex. terenuri, cladiri etc). Capitalul minim care trebuie depus este de 200 lei, in mod exceptional un SRL poate avea un singur asociat, temeiul juridic al SRL-ului cu unic asociat il constituie numai statutul.
In ceea ce priveste societatile pe actiuni S.A.-urile, capitalul social este reprezentat din actiuni , a caror valoare nu poate fi mai mica de 90.000 lei. Organele S.A.-ului sunt adunarea generala a actionarilor, care reprezinta vointa colectiva a societatii prin intermediul hotararilor sale, administrarea S.A.-ului este facuta de administratori si directori, cenzori sau aditori care verifica activitatea administratorilor. Capitalul social varsat la constituire nu poate fi mai mic de 30% din cel subscris iar diferenta de aport in numerar trebuie depusa in maxim 12 luni de la data inmatricularii societatii.
Conform legislatiei din tara noastra OUG 44/2008, persoanele fizice pot fi: personae fizice autorizate PFA, intreprinzatori personae fizice titulare de intreprinderi individuale II, si intreprinderi familiale IF.
PFA-urile, II-urile si IF-urile isi pot constitui un patrimoniu de afectatiune care este o masa patrimoniala in cadrul patrimoniului intreprinzatorului, totalitatea drepturilor si obligatiilor fiind afectate prin declaratie scrisa sau prin accord de constituire.
II-ul este o intreprindere economica fara personalitate juridica, care poate avea maxim 10 CAEN-uri, si poate angaja cu contract de munca cel mult 8 persoane.
IF-ul este o intreprindere economica fara personalitate juridica compusa din doi sau mai multi membri ai unei familii, avand la baza un accord de constituire, aceasta nu are dreptul de a angaja terte personae cu contract de munca.
Din punct de vedere fiscal cele mai frecvente taxe pe care le poate avea un SRL sunt: daca vorbim de o societate nou infiintata sau cu venituri mai mici de 1.000.000 euro, avem de platit impozit pe venit de 3% pentru societatile fara angajati, sau de 1% pentru societatile cu angajati. De asemenea se mai plateste 5% impozit pe venitul din dividende (profitul societatii pe care administratorul il retrage din firma dupa incheierea anului fiscal), daca este cazul. De asemenea pentru societatile cu angajati avem urmatoarele taxe: asigurarea sociala CAS 25%, asigurarea sociala de sanatate CASS 10%, impozit pe venitul salarial 10%, contributia in munca CAM 2.25%. De asemenea pentru cazul societatilor care vor plati impozit pe profit si nu pe venit, cota de impozitare este de 16% aplicat profitului impozabil.
In cazul PFA-urilor, II-urilor, IF-urilor, taxele de plata sunt: 10% impozit pe venitul net adica diferenta intre veniturile incasate si cheltuielile societatii iar pentru situatia in care veniturile depasesc 12 salarii minime pe economie adica 27600 lei, se vor plati contributiile care ajung la 35% din valoarea celor 12 salarii minime.