Cum se calculeaza rentabilitatea unei investitii?

Aproape orice societate are nevoie de investitii la un moment dat, iar obiectivul oricarui antreprenor este acela de a a face investitii bune, corecte, rentabile pentru societatea sa.

Prin rentabilitate intelegem posibilitatea de a obtine un castig in urma unei investitii.

Pentru o societate este foarte important ca inante de a face o investitie sa isi calculeze care va fi rentabilitatea acelei investitii, altfel spus ce castig la final daca decid sa fac acea investitie.

Exista o formula de calcul care ne ajuta sa calculam aceasta rentabilitate a investitiei noastre:

ROI(retur of investment) = (Venitul obtinut – costul investitiei)*100/ costul investitiei

Mai exact ce avem de facut este sa previzionam care ar fi venitul pe care noi estimam ca il putem obtine datorita faptului ca decidem sa facem acea investitie iar apoi sa estimam toate costurile posibile pe care le vom avea pentru a putea obtine acel venit preconizat in urma investitiei.

In aceasta categorie de costuri pot fi incluse costurile cu personalul necesar, costurile cu chiria, cu utilitatile, costuri diverse cu produse consumabile sau orice alte costuri aditionale care sa permita utilizarea investitiei astfel incat sa obtinem veniturile preconizate de noi.

De exemplu daca dorim sa investim intr-un utilaj, cu ajutorul caruia putem obtine un venit de 10.000 lei, trebuie sa ne gandim ca acel utilaj poate va avea nevoie de o interventia a personalului pentru a fi utilizat in scopul dorit, deci avem cheltuieli cu personalul 2.200 lei, de asemenea putem avea o cheltuiala generata de consumul de electricitate 1.100 lei, mai putem avea costuri cu materiale aditionale utilizate in functionarea utilajului 1.300 lei, de asemenea spatiul pe care il ocupa utilajul, considerand ca este un spatiu inchiriat, vom avea o chirie de 1.400 lei.

Asadar venitul total obtinut este de 10.000 lei pe cand cheltuielile totale sunt in valoare de 6.000 lei (2.200+1.100+1.300+1.400).

ROI = (10.000 – 6.000)*100/6.000 = 66.66 %

Interesul oricarui investitor este sa obtina in primul rand o valoare pozitiva a rentabilitatii investitiei sale si de asemenea sa obtina un nivel cat mai crescut de rentabilitate astfel incat castigul obtinut sa fie cat mai mare.

Recomandam ca pentru investitiile a caror durata de viata depaseste termenul de un an de zile, sa se actualizeze castigul pentru fiecare an urmator cu rata de actualizare a banilor, astfel incat sa putem avea o imagine reala a castigului in functie de anii pentru care  estimam ca vom obtine castig generat de investitia noastra.

Rata de actualizare ne arata care este valoarea in timp a banilor, deoarece asa cum stim cu totii valoarea unui leu de azi, nu va mai fi aceeasi peste 3 ani deoarece puterea de cumparare a banilor se modifica.

In tabelul de mai jos regasiti un model in care puteti vedea valoarea in timp a unei unitati monetare pentru un interval de timp de la 1 la 10 ani si pentru o rata a dobanzii de la 1% la 10%, rata dobanzii avand un puternic impact in estimarea valorii viitoare a banilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *