Indiferent daca vorbim despre persoane fizice sau despre persoane juridice, taxa pe valoarea adaugata TVA a constituit intotdeauna un punct major de interes datorita faptului ca aceasta taxa afecteaza intotdeauna consumatorul final.

Pentru a putea lua deciziile corecte in privinta TVA-ului trebuie sa intelegem foarte bine care este mecanismul acestui proces fiscal de taxare.

In primul rand este important de stiu ca in tara noastra se aplica in prezent mai multe cote de TVA, dintre acestea, cea mai cunoscuta este cota de 19% care se aplica pentru majoritatea bunurilor si serviciilor insa avem si urmatoarele cote reduse de TVA: 9% pentru livrarea produselor ortopedice, a medicamentelor de uz uman si veterinar, alimente destinate consumului uman si animal, animale, pasarii vii, seminte, plante s.a., apa pentru irigatiile din agricultura, ingrasamintele si pesticidele care sunt utilizate in agricultura precum si serviciile de alimentare cu apa si de canalizare. Cota redusa de 5% se aplica pentru manuale scolare, carti, reviste, s.a., servicii care permit accesul la castele, muzee, monumente istorice s.a., livrare de locuinte si terenuri facand parte din politica sociala.

Din punctul de vedere al unei societati mecanismul este urmatorul: pentru societatile care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA, acestea fac achizitiile fara a evidentia separat TVA-ul, platind catre furnizori valoarea de baza plus TVA-ul insa la randul lor acestia nu pot emite facturi fiscale catre clientii lor aplicand TVA. Daca este vorba de o societate care este inregistrata in scopuri de TVA pe teritoriul tarii noastre, aceasta va achizitiona produse si servicii pentru care va plati TVA-ul aferent insa la randul lor vor putea emite facturi fiscale catre clientii sai aplicand cota de TVA specifica bunurilor sau serviciilor comercializate. In functie de alegerea facuta, societatile in acest caz vor plati catre stat la final de luna sau la final de trimestru, diferenta dintre TVA-ul incasat de la client si TVA-ul platit catre furnizori. In cazul in care TVA-ul platit catre furnizori are o valoare mai mare decat TVA-ul incasat in aceeasi perioada fiscal atunci societatea are TVA de recuperat din partea statului.

TVA se aplica la pretul de vanzare de baza, de exemplu daca avem un produs care costa 100 lei, TVA-ul il reprezinta 100 lei pretul de baza inmultit cu cota standard de TVA de 19% rezultand o valoare a TVA-ului de 19 lei.

Intotdeauna TVA-ul este platit de cumparatorul final, este o taxa care se auto-percepe. Locul operatiunilor prezinta statul care are dreptul sa colecteze TVA, faptul generator intervenind la data livrarii bunurilor sau prestarii serviciului.

Toate persoanele care incaseaza venituri de peste 300.000 lei (altele decat cele salariale) au obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA. De asemenea persoanele care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA insa doresc sa faca achizitii intracomunitare pentru valori peste pragul de 10.000 euro sunt obligati sa se inregistreze in vederea obtinerii de TVA special.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *