Fie ca sunteti deja antreprenori sau viitori antreprenori sau pur si simplu va doriti sa intelegeti mecanisemele financiare, rezultatul intreprinderii este unul dintre cele mai controversate subiecte deoarece ne arata care este de fapt castigul pe care il va obtine societatea respectiva.

In schema de mai jos vom prezenta calculul clasic pentru obtinerea rezultatului net al unei societati:

Cifra de afaceri

-Cheltuiei variabile

= Marja asupra cheltuielilor variabile

+ Orice venituri din exploatare +venituri financiare+ venituri din reluari de provizioane

  • Cheltuielile fixe ( fara amortizari, provizioane, dobanzi)

=Profitul inainte de dobanzi, impozit, deprecieri, amortizari

-Cheltuieli cu deprecierile si amortizarile

= Profitul inainte de dobanzi si impozit

-Cheltuieli cu dobanzile

= Profitul inainte de impozit sau Rezultatul brut

– Cheltuieli cu impozitul

= Profitul net sau REZULTATUL NET

Pentru a intelege acesta schema de calcul prezentata vom explica elementele componente: cifra de afaceri reprezinta incasarile unei societati, cheltuielile variabile sunt cheltuieli care se modifica proportional cu bunurile sau serviciile vandute (exemplu: cheltuielile cu salariile muncitorilor direct productivi, cheltuielile cu material prima, cheltuieli cu energia consumata in sectia direct productive etc.)

Veniturile din exploatare sunt veniturile incasate din activitatea de baza a societatii, veniturile financiare sunt veniturile obtinute in urma unor tranzactii legate de finantari, investitii, diferente de curs valutar pe cand venitul din reluari de provizioane face referire la cazul in care societatea a previzionat o cheltuiala si si-a recunoscut un provizion iar ulterior acesta a fost anulat rezultand un venit din anularea acestui provizion anterior.

Cheltuielile fixe sunt acele cheltuieli care nu variaza concomitent cu vanzarea de bunuri sau servicii, acestea pot fi cheltuieli cu chiria aferenta sediului societatii, cu personalul administrativ, cheltuieli cu publicitatea etc.

Cheltuielile cu deprecierile si amortizarile fac referire la mijloacele fixe, acele bunuri achizitionate care au o valoare unitara peste 2.500 lei si o durata de viata de peste un an, ale caror costuri, sunt recunoscute in contabilitate fractionat in functie de durata de viata a acelui bun, cost numit cheltuiala cu amortizarea. Cheltuielile cu dobanzile sunt valabile pentru acele societati care au credite la banci pentru care platesc dobanzi.

Daca din veniturile incasate scadem toate celelalte cheltuieli amintite anterior vom obtine profitul brut, adica inainte de scaderea cheltuielilor cu impozitul. Dupa scaderea cheltuielilor cu impozitul care in general este impozitul pe profit in cota de 16% din profitul impozabil, obtinem profitul net denumit si Rezultatul net al societatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *