In acest articol vom explica pe intelesul tuturor ce inseamna acest TVA astfel incat sa puteti lua cea mai buna decizie pentru societatea voastra.
TVA-ul este o taxa la nivelul Uniunii Europene care se bazeaza pe consum si se regaseste pentru toate bunurile sau serviciile cumparate sau vandute la nivelul Unirunii Europene. De asemenea este o taxa ce va fi suportata intotdeauna de consumatorul final, platita catre autoritatile fiscal de vanzator.
Pentru societatile care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA, vor plati TVA-ul pentru bunurile si serviciile achizitionate insa nu vor emite facturi cu TVA catre client, asadar nu vor deduce TVA si nici nu vor plati catre autoritatile fiscal TVA. Pentru societatile care sunt inregistrate in scopuri de TVA, vor plati TVA la achizitia de bunuri si servicii catre furniozrii lor insa vor emite facturi cu TVA catre client asadar vor putea sa isi deduca TVA-ul pentru achizitii. In cazul in care valoarea TVA-ului incasat de la client este mai mare decat valoarea TVA-ului platit catre furnizori, acea diferenta trebuie platita catre autoritatile fiscale. In caz contrar vor avea TVA de recuperat de la stat.
Asadar este bine sa va estimati din timp care vor fi cheltuielile societatii voastre si care vor fi veniturile. In cazul societatilor in care cheltuielile sunt reduse insa veniturile sunt foarte mari, acestea vor fi mereu in situatia de a plati TVA-ul catre stat daca opteaza sa se inregistreze in scopuri de TVA. In cazul in care exista un echilibru intre valoarea globala a cheltuielilor societatii si valoarea veniturilor societatii, TVA-ul este o taxa utila, societatea is va deduce dar va si colecta TVA, TVA-ul final fiind platit de consumatorul final – persoana care va cumpara bunurile sau serviciile societatii respective.
Este important de retinut ca pentru persoanele care incaseaza venituri de peste 300.000 lei la nivel de an exista obligativitatea legala de a se inregistra in scopuri de TVA.
Important de mentionat este faptul ca avem si o alta optiune privind TVA-ul si anume TVA-ul la incasare. Aceasta presupune amanarea platii TVA-ului din partea societatii, dar si a deducerii acestuia pentru achizitiile facute, pana la momentul incasarii creantelor de la client precum pana la momentul platii furnizorilor.
Acest sistem de TVA la incasare este avantajos pentru acele societati care practica vanzari de bunuri sau efectueaza prestari de servicii pentru a caror scadenta se alege un termen mediu sau mare, astfel incat nu vor efectua plata TVA-ului conform datei emiterii facturilor ci la momentul incasarii facturilor emise catre clienti. Pe de alta parte si dreptul de deducere a TVA pentru achizitiile efectuate va fi amanat pana la data platii effective catre furnizor.
Pentru a beneficia de TVA la incasare, conform codului fiscal, societatile eligibile trebuie sa aiba sediul societatii in Romania, sa fie deja inregistrate in scopuri de TVA, iar veniturile din anul precedent sa nu depaseasca pragul de 2.250.000 lei.