Una dintre cele mai frecvente intrebari pe care contabilii le primesc din partea antreprenorilor este: care este diferenta intre un mijloc fix si o cheltuiala obisnuita sau un obiect de inventar.

In acest articol vom explica diferentele majore intre acesti termeni economici care au un tratament fiscal diferit, astfel incat antreprenorii sau orice persoana interesata sa poata face distinctia cu usurinta intre un mijloc fix si o alta cheltuiala.

In general bunurile cumparate de o societate sunt recunoscute in contabilitate ca si cheltuieli si sunt platite la momentul achizitiei sau conform scadentei facurii de achizitie. Dintre aceste bunuri, unele indeplinesc concomitent cele trei conditii pentru a fi clasificate drept mijloace fixe si anume: au o valoare unitara (pe bucata) mai mare de 2.500 lei, au o durata de viata mai mare de un an si aduc beneficii economice viitoare pentru societatile pentru care au fost achizitionate.

Valoarea este usor de indetificat pe baza documentului de intrare (facture/bon fiscal etc.), durata de viata se stabileste in functie de durata de viata trecuta in catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, faptul ca genereaza beneficii economice viitoare inseamna ca nu vorbim de un bun care se consuma deodata ci este folosit un timp mai indelungat, societatea putand obtine cu ajutorul lui veniturile preconizate.

Una dintre particularitatile principale ale cheltuielilor cu amortizarea este faptul ca desi bunul achizitionat este platit conform scadentei, recunoasterea in contabilitate a cheltuielii se va face prin impartirea valorii bunului cumparat la numarul de luni mentionat in catalogul mijloacelor fixe. Asadar daca un bun are o valoare unitara de 12.000 lei, cu o durata de viata de 12 luni, in contabilitate vom recunoaste 1.000 lei in fiecare luna.

Cheltuielile cu serviciile nu sunt mijloace fixe, de exemplu cheltuielile cu reparatiile vor fi intotdeauna recunoscute direct ca si cheltuiala conform articolului 107 din Codul fiscal : „(1) Costul reparatiilor efectuate la imobilizarile corporale, in scopul asigurarii utilizarii continue a acestora, trebuie recunoscut ca o cheltuiala in perioada in care este efectuata.”

Exista situatii cand mijlocul fix este compus din mai multe parti componente interdependente, deci care nu pot functiona individual in scopul pentru care au fost create ci doar in ansamblu (exemplu: un monitor, o unitate PC, o tastatura de calculator si un mouse nu pot functiona separate decat daca le vom conecta intre ele, o constructie – cladire compusa din pereti, frestre, usi etc. nu poate functiona cu elementele componente de sine statatoare ci doar daca ele compun acea cladire).

De asemenea foarte important de stiut este momentul in care putem pune in functiune un mijloc fix, in OMFP 2634/2015 se precizeaza ca punerea in functiune a unui mijloc fix independent care nu presupune montaj sau probe tehnologice, la data achizitionarii lor, mai exact prima amortizare va fi recunoscuta in contabilitate in luna urmatoare lunii de achizitie, pe cand mijloacele fixe care necesita montaj sau probe tehnologice se pun in functiune doar dupa finalizarea procesului de montaj sau dupa terminarea problelor tehnologice, fapt dovedit prin procesul verbal de punere in functiune a mijlocului fix.

O alta particularitate a mijloacelor fixe este data de faptul ca se pot face investitii sub forma de cheltuieli ulterioare pentru un mijloc fix deja existent care au drept scop imbunatatirea parametrilor thenici ai mijlocului fix existent. In acest caz aceste cheltuieli suplimentare se vor alipi la valorea initiala a mijlocului fix deja existent, proces numit capitalizare.

Una dintre exceptiile privind mijloacele fixe este data de terenuri, acestea nu se amortizeaza niciodata chiar daca sunt considerate mijloace fixe.

Diferenta intre mijloace fixe si obiectele de inventar este data de faptul ca obiectele de inventar au o valoare unitara mai mica decat plafonul de 2500 lei, ele nu se amortizeaza deci se recunosc integral in contabilitate la data achizitiei, pot fi utilizate pe perioade mai mici de un an.

Mijloacele fixe se evidentiaza separat intr-un registru al mijloacelor fixe pe care orice societate trebuie sa il aiba, de asemenea acestea se vor inventaria anual iar scoaterea din gestiune a mijloacelor fixe poate fi efectuata prin casarea mijloacelor fixe care nu mai pot fi utilizate sau prin vanzarea acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *