Ce avem de platit catre stat in cazul unei microintreprinderi?

Microintreprinderile sunt unele dintre cele mai des intalnite tipuri de societati, fiind vorba in general de societati cu raspundere limita sau de orice persoana juridical recent infiintata care are obligatia legala sa plateasca impozit pe venitul microintreprinderilor in primul an de existenta.

Conditiile care trebuiesc indeplinite de catre o societate pentru a fi microintreprindere sunt urmatoarele:

  • Veniturile pe care le realizeaza sa nu depaseasca pragul de 1.000.000 euro aplicand cursul de schimb valutar aferent inchiderii exercitiului financiar (exemplu pentru 2021: 4.869.400 lei);
  • Capitalul social sa fie detinut de persoane fizice sau juridice care nu fac parte din unitatile administrative-teritoriale sau alte institutii de stat;
  • Societatea sa nu fie in dizolvare care este urmata de lichidare.

Impozitul care se plateste pentru aceste microintreprinderi este impozitul pe venitul microintreprinderilor pentru care avem doua cote de impozitare:

  • 3% pentru persoanele juridice care nu au salariati;
  • 1% pentru persoanele juridice care au cel putin un salariat.

Perioada de raportare fiscala pentru aceste microintrerpinderi este anul fiscal, declaratia care se depune pentru impozitul pe venit este D100 iar cel mai intalnit sistem de declarare este cel trimestrial.

In functie de alegerea pe care o fac asociatii societatii, microintreprinderile se pot inregistra in scopuri de TVA, asta insemnand ca trebuie sa plateasca trimestrial sau lunar suma aferenta TVA-ului de plata, daca este cazul, putem avea si situatia in care cheltuielile sa depaseasca veniturile si atunci sa avem TVA de recuperate.

Daca la finalul anului fiscal societatea inregistreaza profit, atunci asociatii pot decide prin hotarare AGA sa repartizeze profitul intre ei sub forma de dividende. In acest caz societatea va trebui sa plateasca impozit pe venitul din dividende in valoare de 5% din valoarea acestora, fiind vorba despre un venit retinut la sursa.

De asemenea, pentru asociatii care vor fi beneficiarii acestor dividende este important de precizat ca acestia trebuie sa isi declare veniturile din dividende in Declaratia unica iar in functie de valoarea acestora va trebui sa plateasca si CASS care se calculeaza plafonat la 12 salarii minime pe economie adica 27.600 lei, tinand cont ca salariul minim in anul 2021 este de 2300 lei, asadar daca venitul din dividende va depasi valoarea de 27.600 lei, asociatul va trebui sa plateasca CASS in valoare de 2.760 lei ca urmare a aplicarii cotei de impozitare de 10% a CASS. Aceasta este suma maxima pe care un asociat o va plati pentru CASS indiferent de valoarea dividendelor incasate.

Greetings! Very helpful advice in this particular article! It is the little changes that make the most important changes. Thanks for sharing!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *