In general obligatiile fiscale sunt subiecte sensibile pentru orice antreprenor de aceea impozitele datorate statului au ridicat intotdeauna intrebari. Prin acest articol dorim sa elucidam calculul impozitului pe profit astfel incat oricine doreste sa isi estimeze sau sa isi calculeze impozitul pe profit sa o poata face corect.

Pentru a putea calcula impozitul pe profit trebuie sa calculam rezultatul fiscal pentru care putem utiliza schema de mai jos:

+/- rezultat contabil

+ elemente similar veniturilor

-Elemente similar cheltuielilor

-deduceri fiscale

-venituri impozabile

+cheltuieli nedeductibile

-pierderea fiscal reportata

Vom explica in cele ce urmeaza ce inseamna fiecare componenta fiscala care intra in calculul impozitului pe profit cu precizarea ca avem de aplicat cota de impozitare de 16% asupra profitului impozabil, conform legislatiei romanesti.

Prin rezultat contabil intelegem acea diferenta intre total venituri si total cheltuieli asa cum reiese din inregistrarile contabile si se deosebeste de rezultatul fiscal care este rezultatul schemei mentionate anterior.

Elementele similare veniturilor sunt: rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe, castigurile din vanzarea sau anularea titlurilor de participare proprii dobandite sau rascumparate, rezervele reprezentand facilitati fiscale utilizate pentru majorarea capitalului social, rezerva legala redusa.

Elementele similare cheltuielilor pot fi pierderile inregistrate la data vanzarii titlurilor de participare proprii ce reprezinta diferenta dintre pretul lor de vanzare si pretul acestora de rascumparare.

Deducerile fiscale fac referire la acele sume care trebuiesc scazute din calculul profitului impozabil dar care nu sunt venituri neimpozabile sau cheltuieli deductibile inregistrate in perioada pentru care se face acel calcul. Aceste deduceri fiscale pot fi: rezerva legala, deducerile pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare sau costurile excedentare ale indatorarii reportate.

Printre cele mai frecvent intalnite venituri nedeductibile intalnim: dividendele primite de la o persoana juridica romana, veniturile din evaluarea/reevaluarea/vanzarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridical roamana, veniturile din anularaa cheltuielilor pentru care nu s-a acordat deducere, veniturile din reevaluarea mijloacelor fixe,terenurilor, imobilizarilor necorporale etc.

Cheltuielile neductibile sunt acele cheltuieli care se adauga la calculul rezultatului fiscal precum: cheltuielile cu impozitul pe profit, cheltuielile cu impozitele retinute la sursa pentru nerezidenti, dobanzile, amenzile, penalitatile, cheltuielile privind bunurile de tip stocuri sau mijloace fixe constatate lipsa in gestiune sau degradate, cheltuieli reprezentand valoarea deprecierii mijloacelor fixe etc.

In ceea ce priveste pierderile fiscale acestea se recupereaza si se raporteaza in urmatorii sapte ani fiscali consecutivi, in oridinea inregistrarii acestora la fiecare termen de plata a impozitului pe profit.

In general perioada impozabila este anul calendaristic, iar cel mai frecvent intalnit sistem de declarare si de plata a impozitului pe profit este sistemul trimestrial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *